Nemzetközi Német Nyelvi Olimpia, Budapest (Internationale Deutscholympiade (IDO) 2016

Kovács Ronald és Nagy Patrik
A bronzérmes csapat
Schnell Ildikó 2016. május 9. 21:41
Kovács Ronald, Nagy Patrik

Április 21.-én Budapesten, a Goethe Intézetben részt vettünk a Nemzetközi Német Nyelvi Olimpia magyarországi elődöntőjén, ami azt jelentette, hogy a budapesti fordulót megnyerő páros két hetet tölthet a júniusban Berlinben megrendezésre kerülő nemzetközi döntőn, továbbá volt egy különdíj is, ami kéthetes frankfurti tartózkodást jelentett a második helyezett számára. A budapesti versenyre 30 párost hívtak meg, köztük az ország legnevesebb középiskoláiból is érkeztek csapatok.

A verseny maga több részből állt. Először bemelegítésként „fifikás”, szókincshez kapcsolódó feladatokat kaptunk. Itt egyáltalán nem az számított, hogy mit sikerült bemagolnunk a tankönyvekből, hanem hogy milyen szófordulatokat, szleng kifejezéseket ismerünk, vagy épp milyen nyelvérzékünk van ezek megtippeléséhez. Ennél a résznél meglehetősen kevés idő állt a rendelkezésünkre, többször nem is tudtuk befejezni az adott feladatot. Ezután következett a szövegértés, ill. a hallott szöveg értése, ami számunkra nem jelentett túl nagy kihívást. Végül jött a végső szóbeli forduló, amitől a legjobban tartottunk, de összességében ez nagyon jól sikerült. A szünetekben különböző finomságokkal vártak minket a szervezők. A legérdekesebbnek talán a szóbeli rész bizonyult, itt egy adott témát kellett szabadon választott módon bemutatni. Témaként az egészséges életmódot kaptuk, és ezt mi egy szituációs gyakorlattal mutattuk be, ami elnyerte a zsűri tetszését.

Végül is az előkelő harmadik helyen sikerült végeznünk, ami egyfelől óriási öröm volt, hogy 30 csapatból országos 3.-ak lettünk, de mégis kissé keserédes érzés volt, hogy relatíve pontszámban kicsin múlott az első hely. Így egyikünk sem jutott ki Németországba, de tárgynyereményekkel vigasztalódhattunk (személyes kedvenc a szleng szótár). Mindketten jól éreztük magunkat a nap folyamán, és elmondhatjuk, hogy a verseny egy remek tudáspróba, igazi kihívás volt. A szervezőkről, a budapesti Goethe Intézet munkatársairól is csak jót lehet mondani, tényleg nagyon energikus, nyitott, és segítőkész társaság. Az egyetlen negatív emlék erről a napról a hazafele tartó, túlzsúfolt távolsági busz.