Kreatív Bolyaisok Várnában

Schnell Ildikó 2018. július 3. 13:00
Schnell Ildikó

Nemrég érkezett haza a bolyaisok hét fős csoportja Bulgáriából, ahol a német munkanyelvű Kreatív tanulás című Erasmus+ projekt találkozóján vettek részt. Négy országból érkeztek Várnába a dán, német, magyar és olasz diákok valamint tanárok, akik arra vállalkoztak, hogy a természettudományos tantárgyakhoz, történelemhez illetve az idegen nyelvek tanulásához kínált tanulójátékokat teszteljék és szükség esetén továbbfejlesszék. A projekt sikerét bizonyítja, hogy a beváltak mellett néhány saját fejlesztésű játékot is bevethettek a várnai iskola németül tanuló diákjai számára rendezett játéknapon, amelyet a találkozó résztvevői szerveztek és bonyolítottak le nagy sikerrel.
Hogy ki milyen élményeket szerzett a hét során, arról tanúskodjanak a részt vevő diákok beszámolói:
Csernák Dorina: Életem első repülése volt. Sokan kérdezték: „Na? És milyen volt?” Én csak azt mondtam elképesztő és felejthetetlen. Pontosan úgy, mint az egész hét. A bolgárok nagyon nyitottak és vendégszeretők. Nagyon jó volt. Egy igazán hasznos kirándulás volt számomra. Tanultam is, fejlődtem is, nagyon sok új barátot szereztem, valamint megismertem egy teljesen más kultúrát, várost, országot.
Nádasdi Nikolett: A játékok közül nekem a szókincsfejlesztő és a táblás játékok tetszettek a legjobban, a feladatok miatt is, mert sokat tanulhattam belőlük nyelvtani szabályokat, és a csapattársak miatt is, mert két olyan dán diákkal voltam együtt, akik kedvesek és segítőkészek voltak.
Frei Nathalie: Hétfőn érdekes játékok mellett megismertük az olasz, dán, német és bolgár diákokat. Délutánunk kötetlenebb volt, hiszen felnőttek nélkül egy úgynevezett Stadtrally-n vettünk részt, csoportokban néztük meg Várna minden nevezetességét. A keddi napon a tanulás is megjelent, biológiával és történelemmel foglalkoztunk játékos formában. Szerda délelőtt a szókincsünket is gyarapíthattuk játékok segítségével. A délutánt a parton töltöttük a többi nemzetiségű diákkal, akikkel a nyelvnek köszönhetően életre szóló barátságokat kötöttünk. A csütörtöki napunk kissé eltért a többitől, hiszen Neszebárba utaztunk, ahol megcsodálhattuk a több ezer éves templomokat. A délutánunk pedig bolgár táncok tanulásával telt. Majd az utolsó közös napunkon, pénteken a mi vezetésünkkel játszhattak az iskola tanulói. Szombat reggel a várnai repülőtéren fájó szívvel búcsúztunk el egymástól, de már izgatottan várjuk a tavaszt, mikor mi fogadhatjuk majd őket.

Antal Péter: Érdekes volt egy négytagú család hétköznapjain keresztül betekinteni az ottani szokásokba, meg egy kicsit a bolgár kultúrába is. Az ottani iskolai életbe is bepillantást nyerhettünk valamennyire a délelőtti elfoglaltságok keretében. De ami talán a legfontosabb, hogy aktívan használtam a németet, talán így lehet a leghatékonyabban idegen nyelvet tanulni. A legtöbb kreativitás egyértelműen az utolsó, nagy feladathoz kellett, amikor is egy csapattal ki kellett találnunk néhány játékot és eljátszani egy osztállyal.